Chateau des Anges
februari 24, 2020
Cooling Tower
februari 27, 2020

Battery Longues-sur-Mer

Tijdens onze reis door Frankrijk, brachten we een bezoek aan de kust. De kust in Normandië waar nog altijd de Duitse geschutsbatterij staat opgesteld. Een bijzonder moment waar je echt even bij stil staat, wetende hoe hard hier is gevochten ruim 70 jaar geleden. Een legaal bezoek waar je zo direct heen kunt gaan en e.a. kunt bekijken.

Geschiedenis

De Duitse geschutsbatterij bij Longues-sur-Mer was misschien niet de sterkste maar wel een van de best opgestelde om de landingen van 6 juni 1944 in Normandië te weerstaan. De kanonnen stonden iets achter de rand van de 60 meter hoge klif en waren gericht op Omaha en Gold Beach.Recht tegenover de geallieerde vloot.

De kustbatterij bij Longues-sur-Mer was onderdeel van de kustverdediging, de Atlantic Wall. Het was in vier maanden tijd gebouwd door de Duitse marine in de eerste helft van 1944. Het bestond uit een 120 mm en vier 150 mm kanonnen in betonnen bunkers. In mei 1944 was de batterij operationeel. Maar de vuurleidingspost op de rand van de klif was nog niet uitgerust met de benodigde apparatuur om scheepsdoelen goed te kunnen raken.

Op D-Day leverde de Longues-sur-Mer batterij een heftig duel met de geallieerde vloot. Het dwong daarmee een aantal schepen zich terug te trekken. Hoe dan ook werden de vijf kanonnen een voor een stilgelegd. Sommigen werden geraakt door voltreffers.
Uiteindelijk namen de Britste troepen, die geland waren op Gold Beach, de stelling op 7 juni over en namen daarbij het garnizoen van 180 man gevangen.

Nu is de batterij een van de best bewaarde in Frankrijk en de enige plek waar nog de originele kanonnen staan, die toen in staat waren om 45 kg zware granaten 22 km ver te schieten. Het uitzicht vanaf de vuurleidingspost, uitgegraven in de klif, geeft een geweldig uitzicht over de baai van de Seine.

 

Bron: https://liberationroute.nl

 

 

Battery Longues-sur-Mer
  • Algemene staat
  • Toegankelijkheid
  • Details [it's all in the details]
3.3

Samenvatting

Een legale toeristische locatie waar je kunt ea kunt bekijken. Neem even de tijd om ea tot je te laten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
6 ⁄ 1 =


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nu te bestellen op Urban aan de Muur!

Klik om te bestellen voor aan jouw muur: