pinokkio urbex
Pinokkio / The Lime Factory
augustus 30, 2019
Pottery S
september 20, 2019

Chateau Lumiere

Waarschijnlijk éen van de bekendste locaties in de gehele urbex-scene; Chateau Lumiere. Gebouwd in 1900 en als laatste eigendom van een grote tabaksfabrikant.

Geschiedenis Chateau Lumiere

In 1814 nationaliseerde Napoleon de tabaksindustrie, dit betekende dat veel van de opbrengsten van de verkoop hiervan naar de Staat zou moeten gaan. Uiteraard kon de eigenaar dat niet verkroppen en smokkelde vele sigaren de grens over. Uiteraard met consequenties.. Nadat zoonlief het bedrijf jaren later overnam werd de fabriek groter en groter. Zo groot dat hij op een gegeven moment [rond 1900] 2 architecten liet invliegen om in een rustig dorp een nieuw onderkomen te ontwerpen. Qua financiën zat de familie goed.

Rond 1911 erft Maurice de woning van vaders, die in dat jaar overleed. Maurice van origine een postzegel verzamelaar, hiermee verdiende hij bijzonder goed zijn brood, trad tevens toe tot de tabaksfabriek. Nadat de familie er jaar en dag heeft kunnen wonen, brak de Eerste Wereld Oorlog uit. Maurice werd opgepakt en bracht ca 8 maanden door in de gevangenis. Omdat Maurice weigerde om de Duitsers te voorzien van sigaren, namen zij zijn huis in beslag. Het huis werd ingericht om gewonde soldaten op te vangen en te verzorgen. Maurice kwam uiteindelijk vrij uit de gevangenis en vluchtte richting Zwitserland om vanuit daar zijn land verder te dienen. Hiermee verkreeg hij een belangrijke onderscheiding.

Chateau Lumiere, meer dan een Urbex locatie

Maurice

In 1955 overleed Maurice, een ruime 150 miljoen nalatende aan de Gemeenschap. De familie kon hierdoor het kasteel niet meer bekostigen en het werd afgestoten naar diverse bedrijven. In die afgelopen jaren hebben meerdere bedrijven en families het pand bewoond, om uiteindelijk in 1990 volledig leeg komen te staan. Sinds 1993 heeft het een nationaal monument status verkregen. Helaas heeft het ook sindsdien het vandalisme aangetrokken.

 

 

Onze trip naar Chateau Lumiere was een bijzondere, de geschiedenis kenden we. We wisten dat de kans groot was dat we collega urbex-ers tegen zouden komen…….. we hebben genoten van de pracht en praal van het chateau. Eeuwig zonde dat vandalen het nodig vonden om hun “kunstwerken” op de marmeren muren achter te laten. Gelukkig is het domein nu eindelijk verkocht en kan het opgeknapt gaan worden.

 

 

 

 

 

 

Chateau Lumiere
  • Algemene staat
  • Toegankelijkheid
  • Details [it's all in the details]
3

1 Comment

  1. Willem de Vries schreef:

    Zeer mooie locatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
15 + 14 =


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nu te bestellen op Urban aan de Muur!

Klik om te bestellen voor aan jouw muur: