Chernobyl

Chernobyl 2019

Zomer 2017; zittend in mijn luie campingstoel met een verfrissend biertje erbij, bakkend in de zon… komt het in me op nadat ik een artikel heb gelezen, om eens te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om Chernobyl te bezoeken. Kan dat? Mag dat? Is dat überhaupt mogelijk? Veel vragen die bij me op komen, ik kijk mijn vrouw aan…. en die ziet het al: “waar ga je nu weer heen?” Op het moment dat ik het aankaart, kijkt ze me aan en vraagt ze of ik helemaal gek ben geworden?

Een kwestie van onderzoeken dus.
Een vriend van me bezoekt later in 2018 Chernobyl. Langzamerhand komen de foto’s en de verhalen naar voren. Het besluit is genomen…. IK GA.

Ik kom via die vriend in contact met Mischa, een uitmuntende guide. Zonder guide kom je de “exclusion zone” absoluut niet in. Geen beginnen aan [als je op safe wil spelen in ieder geval!]. Via Mischa regelen we alles; vervoer, verblijf, de trip. Met z’n vieren (Gijs, Luuk, Roel en ik) bespreken we alles en geven er een klap op.

De vlucht van Düsseldorf naar Kiev Airport is top geregeld, Mischa staat ons op te wachten en neemt ons direct mee. Door Kiev [allemachtig wat is dit een grote drukke stad] waar van alles en nog wat op de snelweg rijdt/fietst/loopt, richting Chernobyl. Op het moment dat we Kiev verlaten verandert het landschap; vlak/grauw/armoedig/saai. Na een 1 1/2 uur gereden hebben draaien we ‘s avonds laat diep de bossen in naar een dorp [gaat dit goed?]

Het blijkt dat we overnachten in dit dorp, iets verder van de bewoonde wereld. De volgende dag vertrekken we vroeg richting the zone.

‘s Ochtends vroeg uit de veren, alle spullen weer in de auto en gas erop! Richting de zone. Zo’n 30 minuten later zijn we er; Check nummer 1 en zo volgen er nog 2. Alles wordt gecontroleerd en bekeken, maar we mogen door. Hoe dichter we bij het gebied komen hoe stiller het wordt in de auto. We zijn onder de indruk….. waarvan ….. hier is het gebeurd zo’n 33 jaar geleden, en dat beseffen we ons maar al te goed.
Mischa vertelt ons over de “do’s en don’ts” rondom de locaties. We begrijpen en respecteren hem, de trip is nu echt begonnen.

Bekijk onze reports van

Bekijk onze reports van

Bekijk onze reports van

Nu te bestellen op Urban aan de Muur!

Klik om te bestellen voor aan jouw muur: