Blue Tower
augustus 29, 2019
pinokkio urbex
Pinokkio / The Lime Factory
augustus 30, 2019

FC Wageningen

Na een 4-0 overwinning op Cambuur promoveert FC Wageningen in 1980 naar de eredivisie……….

Legal Visit

Afgelopen zomer brachten we een legal visit aan een locatie die echt al heel lang op mijn lijstje stond. Maar ja …om nu hiervoor echt helemaal naar Wageningen te rijden en er daar achter komen dat ….. ach, ik was nu toch in de buurt. De camera bij me, we gaan erheen. Tijdens mijn bezoek was er een training van Jurgen Streppel en zijn nieuwe club: Al-Jazira. Aardige vent die Jurgen, ik sprak hem heel even.
Rondlopende op het sportpark kwam ik er al snel achter dat er een groep vrijwilligers aanwezig is, die momenteel er alles aan doet om het stadion weer paraat te krijgen. Ze nodigen dan ook diverse clubs uit om te komen trainen. De inkomsten steken ze in de renovatie van het stadion. Ik sprak enkele van deze mannen. En met een grote glimlach vertelden ze over het leden, over Frits Korbach [om trots op te zijn] over Willempie van Hanegem, die had hier meerdere wedstrijden gespeeld. Bijzonder om mee te maken joh! Ik vertelde ze wat ik deed en de reden van mijn bezoek, hierop gingen wat deuren open. Zoals de kantine. Hier treffen we het allereerste shirt van FC Wageningen, de Helden van FC Wageningen. God zeg… wat was deze man trots op zijn cluppie.

 

Een stukje historie over Wageningen

FC Wageningen leefde na de overgang naar betaald voetbal enkele jaren op het randje doordat commerciële veranderingen te laat werden doorgezet. Zo was het een van de laatste clubs die een business club oprichtte. Het werd een succes met een inkomstenbron van zo’n 100.000,- gulden per seizoen, maar het kwam te laat. De hoofdsponsor – Schoenenreus – kwam zelf ook in financiële problemen en verliet de club. Uiteindelijk wist FC Wageningen de schulden nog terug te brengen tot 500.000,- gulden, waarvan het meeste bij de fiscus lag.

De gemeente Wageningen en de KNVB waren echter niet van plan om de club de helpende hand toe te steken. De gemeenteraad vond in meerderheid een lening ongeoorloofd. Wageningen ging uiteindelijk failliet in 1992 en verdween toen samen met VCV Zeeland uit de Eerste divisie.

Er waren nog wel plannen om met FC Wageningen een doorstart te maken in het betaalde voetbal. Door gebrek aan potentiële sponsors en medewerking van de KNVB strandden de wanhoopspogingen van de initiatiefnemers. De amateurtak bestaat nog steeds onder de naam WVV Wageningen en voetbalt op het sportterrein De Zoom in Wageningen.

Op woensdagavond 21 december 1977 speelt Wageningen in Eindhoven tegen PSV een wedstrijd voor de KNVB beker. PSV is op dat moment ongeslagen lijstaanvoerder van de eredivisie met acht tegendoelpunten in achttien wedstrijden. Tegen alle verwachtingen in wint Wageningen de wedstrijd met 1-6, nog altijd de grootste thuisnederlaag die PSV ooit heeft geleden. In deze wedstrijd scoorde Jan Menting driemaal.

FC Wageningen
  • Algemene staat
  • Toegankelijkheid
  • Details [it's all in the details]
2.7

Samenvatting

Hulde aan de vrijwilligers die het aan het opknappen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
18 + 20 =


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nu te bestellen op Urban aan de Muur!

Klik om te bestellen voor aan jouw muur: