Usine Skeleton
september 22, 2018
Concrete Jungle a.k.a. Carolo Beton
januari 20, 2019

Power plant IM [revisit]

De eerste keer dat ik hier binnen kwam was ik direct onder de indruk van deze gigant, mijn hemel wat een ding. Zeker ook een ding om hier binnen te komen, het kost wat moeite destijds. Begin 2019 opnieuw naar de Powerplant getrokken om deze gigant aan een maat te laten zien. Eenmaal aangekomen komen we erachter dat de toegang vrij is, sterker er staat een bewaker. Hij wijst ons de weg…. “wees voorzichtig”. Hij weet wat we komen doen.

 

Geschiedenis Powerplant IM

De centrale werd gebouwd in 1921 en draaide op steenkool. Tijdens het interbellum bracht een uitbreiding het vermogen op 27 MW en rond 1930 op 47 MW. De moderne centrale, aangestookt met gepulveriseerde kolen, werd in de jaren 1938-40 geselecteerd voor de experimenten van ingenieur Albert De Smaele met het verbranden van schlamme (een vochtig restproduct met nogal wat inerte assen). Door het welslagen zou dit procédé zich in België gaan verspreiden.

In 1950 werd een nieuwe centrale in gebruik genomen naast de oude. De fabrieksgebouwen, ontworpen door F. en L. Vandenbroucke, bestonden uit drie bakstenen volumes van afnemende hoogte, met grote glaspartijen. De koeltoren bevond zich aan de overzijde van de Samber (rechteroever). Een haast identieke centrale werd in 1953 gebouwd in Marchienne-au-Pont bij kolenzetel 19 (Saint-Martin), waar de Charbonnage de Monceau Fontaine sinds 1912 ook elektriciteit produceerde. Beide vestigingen werden uitgebaat door Intercom (later opgegaan in Electrabel). Bij een nieuwe uitbreiding in 1964 werden de fabrieksgebouwen te Monceau ruim verdubbeld door een grijze aanbouw.

In de jaren 1970 werd de centrale verder uitgebreid waardoor ze ook kon draaien op aardgas. Tegen 1977 was de centrale de voornaamste elektriciteitscentrale in de regio van Charleroi.

Na een rapport, waaruit bleek dat de centrale verantwoordelijk was voor 10% van de uitstoot van koolstofdioxide in België, protesteerde Greenpeace tegen de centrale. De centrale, die toen 92 MW vermogen had, werd in 2007 gesloten. De 57 meter hoge koeltoren vormt een opvallende landmark en wordt vaak bezocht door urban explorers. Hij diende als filmlocatie tijdens de opnames van De Premier.
bron: Wikipedia

IM Powerplant
  • Algemene staat
  • Toegankelijkheid
  • Details [it's all in the details]
2.8

Samenvatting

Inmiddels een bekende plek en sterker een vrij toegankelijke plek. De locatie is inmiddels bekend ook bij film producers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
23 × 4 =


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nu te bestellen op Urban aan de Muur!

Klik om te bestellen voor aan jouw muur: