Fish Farm
maart 2, 2020
Bureau Central
Bureau Central
maart 10, 2020

Pripyat City from above

We klimmen en klauteren door éen van de leegstaande flats en later ook op Central Place door het hotel. Aldaar aangekomen pakken we de zonsondergang nog even mee voordat we weer terug gaan naar het Chernobyl-Hotel. Een paar shots van die laatste avond.

Nog wat geschiedenis

Pripyat werd gesticht op 4 februari 1970 voor de werknemers van de kerncentrale Tsjernobyl. Pripjat kreeg in 1979 de titel stad en was een gesloten stad, niet toegankelijk voor bezoekers van buiten.

Pripyat werd volledig ontruimd als gevolg van de kernramp van Tsjernobyl in 1986. In de stad woonden destijds (vóór 1986) zo’n 55.000 inwoners waarvan velen werkten bij de kerncentrale. De stadsspreuk “gezondheid voor het volk is rijkdom voor het land” (“здоровя народу – багатство країни“) kreeg een wrange nasmaak. De stad is nagenoeg onaangetast sinds de evacuatie; Pripyat is daardoor een toeristische attractie geworden. Beroemd is onder andere het pretpark waar de botsauto’s en het reuzenrad nog altijd staan. De stad ligt in een quarantainegebied vanwege het nog immer aanwezige radioactief materiaal. Het is echter mogelijk de stad met een gids te bezoeken. Tot 2007 was het ook mogelijk om gebouwen te betreden. In verband met instortingsgevaar is dit nu verboden. De meeste gebouwen verkeren in slechte staat omdat er geen onderhoud gepleegd wordt. Bovendien groeien er bomen en andere vegetatie dwars door de gebouwen heen die de structurele integriteit aantasten. Het is relatief veilig om Pripyat te bezoeken mits men zich strikt aan de regels van de gids houdt. Er mag niets meegenomen worden en men moet te allen tijde op de paden blijven. Dit laatste is vanwege een bijzondere mossoort die in Pripyat groeit en radioactieve stoffen bevat. Op deze mossen gaan staan of er tegen schoppen zorgt ervoor dat er een gevaarlijke hoeveelheid straling vrijkomt.

Voor de inwoners van Pripyat moest, net als voor die van Tsjernobyl, een alternatief onderkomen worden gecreëerd. Dit werd de plaats Slavoetytsj.

Bron: Wikipedia

Bekijk de foto’s

 

Oude Foto’s uit de rijke historische archieven van Pripyat-City.ru

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
17 + 10 =


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nu te bestellen op Urban aan de Muur!

Klik om te bestellen voor aan jouw muur: