Urbex

Profiel

Ruim 9 jaar geleden ben ik gestart met urbex fotografie en het bezoeken van verlaten en vergeten plekken. “Hooked-up” aan de urbex-verslaving bezoeken we momenteel alleen en met meerderen verschillende locaties door Europa. Walking the unknown path to explore. En er staat de komende tijd nog bijzonder veel aan te komen. Neem ook eens een kijkje op onze Facebook pagina

“hope you enjoy the show”

Voordat je dit artikel over Urbex leest, weet dat ook wij ons houden aan Dé gouden Urbex regel.
Zoals je weet, locaties worden niet vrijgegeven uit respect voor de locaties zelf en ter voorkoming van vandalisme. Buiten dit kost het mij en mijn collega’s bijzonder veel tijd om de coördinaten te achterhalen. Bespaar jezelf de moeite…..

Urbex is momenteel razend populair. Enerzijds erg leuk, anderzijds stoort dat ook de meeste urban explorers en fotografen. Waarom?? Dat lees je dadelijk wel.

Wat is Urbex?

Urbex is de samenvoeging van de woorden URban EXploration. Het bezoeken van verlaten / leegstaande en mogelijk vervallen locaties. Dit kunnen gebouwen, voertuigen of andere objecten zijn. De kunst is om deze zo goed en mooi mogelijk op de gevoelige plaat te zetten.

Als we dichterbij de gekozen locatie komen, begint langzaamaan de adrenaline al door ons bloed te stromen, nekharen gaan overeind en alle zintuigen staan op scherp. De spanning van hetgeen we gaan zien of meemaken, maar ook de spanning of we worden opgemerkt. We begeven ons immers op locaties waar we niet uitgenodigd zijn, dit wil niet zeggen dat het verboden is om daar te komen.

Inmiddels hebben we al vele locaties mogen bezoeken, verspreid over Europa. We vragen ons altijd af: “wat is er hier gebeurd?” “Waarom staat dit pand leeg?” “Wat heeft de eigenaar bezield om …?” De hoe/wat/waarom, trachten we altijd zover mogelijk uit te zoeken. Veelal lukt het om de historie te achterhalen. Het maakt het allemaal nog aantrekkelijker en je raakt meer betrokken.

Urbex - Forgottenworld.nl

Urban exploration

Urban exploration is, zoals de term al doet vermoeden, een trip vol ontdekkingen. Er zijn locaties waar verschrikkelijke dingen zijn gebeurd, zoals het welbekende klooster. Dit klooster diende voor de Tweede Wereldoorlog als Engelse school. Echter tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit klooster toegeëigend door de Nazi’s om aldaar psychisch zieke kinderen op te vangen en er testen op uit te voeren. Tegenwoordig is dit klooster een toeristische trekpleister geworden door de vele bezoeken van onder meer urbexer’s. Goed dat deze locatie bewaard blijft en dat de historie hiervan doorverteld wordt.

Is Urbex gevaarlijk?

Urbex is niet zonder gevaren, we betreden immers locaties die gesloten zijn om verschillende redenen. Plafonds waar je door heen kunt zakken, gaten in de vloeren en bepaalde figuren die je liever niet tegenkomt. Advies is dan ook om altijd met meerdere mensen te gaan. Wij sporen niemand aan om deze “sport” te gaan doen, maar mocht je het dan toch overwegen….

Is Urbex legaal of toch niet?

Het hangt af van de locatie of het legaal of illegaal is. Eén ding staat wat ons betreft voorop, het doorbreken van een gesloten raam of deur is een NO-GO. We beschouwen dat als inbreken en dat willen we niet op ons geweten hebben. Nu kun je zeggen: “ja, maar je betreedt tóch de gebouwen?” Klopt. Dat noemen we huisvredebreuk en dit is echt iets anders. En het komt ook vaak voor dat er geen signing staat, hiermee is het een openbaar terrein.

Er zijn zat openbare terreinen waar je je zonder moeite kan en mag bevinden en waar je de meest mooie foto’s kan maken. Google er maar eens op. Persoonlijk vinden wij deze niet erg interessant; ze zijn al vaak op de plaat gezet en tegenwoordig treffen we er ook allerlei “kunstwerken” op aan -> iets waar we ons dood aan kunnen ergeren!

Wat is Urbex? Forgottenworld.nl

Nu te bestellen op Urban aan de Muur!

Klik om te bestellen voor aan jouw muur: