Interbeton
april 3, 2017

Val Saint Lambert Christallerie

Val Saint Lambert, de allereerste urbex trip die we deden. Mijn hemel wat was dit spannend. Veel wisten we niet van exploren op dat moment, dus ook niet van de locatie. Per toevql was ik hem tegen gekomen en uitgezocht waar deze was. Inmiddels is Val Saint Lambert al weer enige jaren volledig gerenoveerd, anders gezegd het eeuwen oude bedrijf is in ere gesteld.

Geschiedenis

De fabriek is gevestigd op het terrein van de abdij van Val-Saint-Lambert, de vroegere cisterciënzerabdij van Sint-Lambertus, gesticht in 1202 en opgeheven in 1796. De romaanse kapittelzaal en het scriptorium van de abdij zijn gerestaureerd en worden tot vandaag gebruikt. In 1826 kwam François Kemlin met honderden arbeiders uit de prestigieuze kristalmanufactuur van Vonêche een nieuwe fabriek vestigen in Seraing. De abdijsite was gunstig gelegen vanwege de aanwezige ruime gebouwen, de nabijheid van steenkool en de mogelijkheid van vervoer over de Maas.

  • Een belangrijke collectie glasobjecten uit Val-Saint-Lambert bevindt zich in het Musée des Verres te Luik, tegenwoordig onderdeel van museum Grand Curtius. In de collectie van dit museum bevindt zich onder andere een meer dan twee meter hoge kristallen vaas bestaande uit 82 onderdelen (totaal gewicht circa 200 kg), die in 1894 voor de wereldtentoonstelling in Antwerpen werd geproduceerd.
  • Het ontwerperscollectief Studio Job ontwierp en realiseerde in 2010 in samenwerking met Val-Saint-Lambert voor president Herman Van Rompuy een kunstwerk voor zijn kabinet te Brussel.

Bekijk de foto’s van de allereerste trip

 

 

Val Saint Lambert
  • Algemene staat
  • Toegankelijkheid
  • Details [it's all in the details]
2.2

Samenvatting

Val Saint Lambert is geen urbex locatie meer, het eeuwen oude bedrijf is in ere hersteld en volledig gerenoveerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
18 − 5 =


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nu te bestellen op Urban aan de Muur!

Klik om te bestellen voor aan jouw muur: